PLA ABS filament

Welk filament kies ik?

Voordat je aan de slag kunt met je 3D printer heb je filament nodig om in 3D te printen. De twee meest gebruikte filamenten voor een FDM 3D printer zijn PLA en ABS. Beide materialen kun je gebruiken voor je 3D printer maar welk materiaal is nu het beste geschikt voor het product dat jij wilt printen?

Wat is PLA?

PLA staat voor Polylactic Acid en is een biologisch afbreekbaar plastic gemaakt van plantaardige grondstoffen. In het dagelijks leven wordt PLA onder andere gebruikt bij de productie van plastic flessen, drinkbekers, kleding, bestek en plantenpotten. Naast deze producten kun je PLA  ook gebruiken voor je 3D printer.

Wanneer gebruik ik PLA?

Producten die met PLA zijn geprint kenmerken zich door de hoge mate waarin details zichtbaar zijn. Daarnaast is PLA glanzend en gladder van uiterlijk dan andere materialen zoals ABS. Doordat PLA gemaakt is van plantaardige grondstoffen breekt het makkelijk af en is het plastic minder schadelijke voor het milieu dan andere filamentsoorten.

Wat is ABS?

ABS staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene en wordt gemaakt van aardolie. ABS is een stuk harder en sterker dan PLA plastic en vind je bijvoorbeeld terug in producten als muziekinstrumenten, golfclubs of Lego.

ABS gebruiken als filament?

Wanneer je iets stevigs wilt printen met een lange levensduur kun je het beste voor ABS kiezen. Producten die in 3D worden geprint met ABS zijn een stuk matter dan producten die in PLA geprint zijn. Het nadeel van ABS is dat er dampen vrij komen tijdens het printen wat irritatie en jeuk kan veroorzaken. Ook is ABS belastend voor het milieu omdat het materiaal niet gemakkelijk afbreekbaar is.

Is 3D printen met ABS als filament veilig voor de gezondheid?

ventilerenBij het verbranden van plastic kan de chemische stof Cyanide vrij komen. Cyanide is een zeer giftige stof en zou bij langdurige blootstelling aan deze stof erg gevaarlijk voor de gezondheid kunnen zijn. Uit diverse onderzoeken met verschillende soorten ABS uit China, Verenigde Staten en Europa is echter vastgesteld dat er bij het printen van ABS geen Cyanide vrijkomt. In die zin is ABS dus niet schadelijk voor de gezondheid. Desalniettemin blijft de geur tijdens het printen erg vervelend en kan dit wel degelijk lichte klachten veroorzaken zoals jeuk, brandende ogen of hoofdpijn. Daarom wordt geadviseerd bij het 3D printen met ABS goed te ventileren zodat deze klachten voorkomen kunnen worden.

Merkgebonden filament

da Vinci

De instapmodellen van XYZprinting gebruiken filament cartridges welke speciaal voor deze printers ontwikkeld zijn. Via een chip in de cartridge wordt bijgehouden hoeveel filament uit de cartridge is verbruikt. Zo kan er een goede inschatting worden gemaakt of er voldoende filament beschikbaar is om het gewenste object te printen. Daarbij is de kwaliteit van het filament afgestemd op de printer waardoor het printen zelf zelden mislukt. De prijs van de cartridge is echter relatief hoog.

De daVinci PRO 3D printer is echter geschikt om ook met filament van andere fabrikanten te printen. De software geeft daarbij een waarschuwing dat dit van invloed is op de kwaliteit van het printen. Hoewel per merk en type filament moet worden geëxperimenteerd om de juiste instellingen te vinden zijn de printresultaten in veel gevallen prima.

Builder 3D Printers

Builder PLA-6-packBij de dualfeed printers van Builder is de keuze van het filament belangrijk. Voor een goed printresultaat dient de kwaliteit van het filament constant te zijn. Bij de goedkopere rollen filament wordt deze kwaliteit meestal niet gegarandeerd. Voor een optimaal resultaat wordt bij de Builder 3D printer dan ook filament van Builder of het Nederlandse bedrijf Innofil geadviseerd.