PLA filament 5m

Zal ik ABS of PLA filament voor mijn 3D pen gebruiken?

Er zijn inmiddels meer dan 250 soorten filament op de markt. Dit filament onderscheidt zich in sterkte eigenschappen, smelttemperatuur en kwaliteit. Ook de hechtende eigenschappen lopen nogal uiteen.

Soorten filament voor de 3D pen

Bij het gebruik in een 3D printer of 3D pen wordt voornamelijk ABS of PLA filament toegepast. ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) plastic wordt veel gebruikt in consumentenproducten zoals speelgoed en huishoudelijke apparaten. Het is een op olie gebaseerd product en wordt verwerkt bij een temperatuur van 220-240 graden Celsius. Hoewel ABS filament voor de gezondheid niet schadelijk is wordt de lichte geur die vrijkomt bij het smelten van ABS vaak als irriterend ervaren. Een veel gehoorde klacht is een prikkelende neus of tranende ogen. Deze irritatie kan beduidend worden verminderd door tijdens het werken met een 3D pen of 3D printer voldoende te ventileren.

Een alternatief is PLA (poly-lactic-acid) filament. Dit is een biologisch afbreekbaar plastic vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen zoals mais, meel en suikerriet. De geur die vrijkomt bij de verwerking van PLA is zoetig en is niet irriterend voor de ogen. Ook ligt de smelttemperatuur van PLA lager dan de smelttemperatuur van ABS waardoor er minder tijd en energie nodig is om een 3D object te printen.

De voor- en nadelen van PLA en ABS

Samengevat kunnen de algemene verschillen tussen PLA en ABS als volgt worden weergegeven:

PLA

Voordelen Nadelen
+ Geen verwarmde ondergrond nodig – Gevoelig voor vervorming wanneer de omgevingstemperatuur oploopt
+ Biologisch afbreekbaar; milieuvriendelijk – Minder stevig (dan ABS)
+ Glanzender en gladder uiterlijk
+ Geur wordt niet als irriterend ervaren
+ Er komen geen schadelijke stoffen vrij bij de verwerking
+ Hogere printsnelheid mogelijk (ten opzichte van ABS)
+ Fijnere detaillering mogelijk

ABS

voordelen Nadelen
+ Hardere kunststof (dan PLA) – Vervaardigd uit olie; belastend voor het milieu
+ Geschikt voor industriële doeleinden – Kans op vervorming tijdens het printen (3D printer)
+ Hoger smeltpunt; minder gevoelig voor temperatuurwisselingen – De geur die vrijkomt bij de verwerking wordt als irriterend ervaren; voldoende ventileren is een vereiste!
+ Langere levensduur (dan PLA) – Niet geschikt voor toepassing gerelateerd aan eten en drinken

Voor hobbymatige creaties met de 3D pen adviseert BLEEBIT om PLA filament te gebruiken. Dit is minder belastend voor het milieu, eenvoudig te verwerken en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.