Wat is een 3D pen

Wat is een 3d pen?

Het tekenen met een 3D pen is leuk! Zowel voor kinderen als voor creatieve volwassenen biedt de 3D pen verrassende mogelijkheden. Geen idee is te gek. Dat blijkt wel uit het feit dat de 3D pen enorm populair is geworden onder jongeren die er allerlei eigen creaties mee maken. Op het Internet zijn dan ook diverse voorbeelden te vinden hoe je met een 3D pen schoenen en kleding kunt versieren, een ring of sieraad kunt maken of zelfs je eigen verzameling van Pokemon figuren.

De techniek

FDM processOp dit moment zijn er 2 technieken die in de 3D pen worden toegepast. De eerste techniek is gebaseerd op dezelfde techniek die ook in veel 3D printers wordt toegepast: FDM (Fused Deposition Modelling). FDM is de techniek waarbij plastic (filament) in een printkop wordt verhit en door een kleine opening in de printkop naar buiten wordt geperst. Speciale software zorgt er daarbij voor dat de printkop nauwkeurig van punt A naar punt B wordt verplaatst waardoor er feitelijk een dun lijntje filament wordt neergelegd. Zo kan elk denkbeeldig voorwerp laag voor laag driedimensionaal worden opgebouwd.

Vrijheid van bewegen

In een 3D printer wordt de printkop met kleine motoren aangestuurd. Bij een 3D pen verplaats je de printkop van punt A naar punt B met de hand. Dit geeft alle vrijheid om niet alleen horizontaal, maar ook ruimtelijk in de lucht te tekenen.

Naast de op FDM gebaseerde 3D pennen vinden we ook 3D pennen die speciale inkt als filament gebruiken. Deze inkt wordt photopolymeer-inkt genoemd. Wanneer deze inkt met UV licht wordt beschenen, hard de inkt direct uit. Op deze manier kun je ook 3D tekenen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen ?

De meest gangbare 3D pennen op dit moment zijn gebaseerd is op de FDM technologie. De kwaliteit en mogelijkheden van deze 3D pennen loopt nogal uiteen.

RP800ADe goedkopere modellen hebben een simpele temperatuurregeling: het filament wordt op een vaste temperatuur gesmolten; de temperatuur kan echter niet worden aangepast aan het soort filament dat wordt gebruikt. En dit is met name van belang wanneer wordt gewerkt met verschillende soorten filament van verschillende fabrikanten. Wanneer de temperatuur te hoog is, dan verbrand het filament in de kop. Wanneer de temperatuur te laag is, dan loopt het filament niet goed door of komt het filament het vast te zitten in de kop van de 3D pen.

De duurdere 3D pennen zijn voorzien van een temperatuurregeling die veelal met een druk op de knop instelbaar is voor het type filament dat wordt gebruikt.

Een ander aspect is de kwaliteit van de 3D pen. In diverse media lezen we klachten dat de 3D pen snel kapot gaat. In veel gevallen is de twijfelachtige kwaliteit van het filament-doorvoersysteem de oorzaak. Ook hier geldt dat de iets duurdere 3D pen vaak is gefabriceerd met onderdelen van betere kwaliteit. Wanneer het filament dan toch vast komt te zitten in de printkop van de 3D pen, dan zal het doorvoersysteem niet direct kapot gaan.

Tenslotte zijn er ook kleine verschillen in de ergonomie en het gebruik van de 3D pen. De eerste modellen in 2013 waren relatief zwaar. Ook de manier hoe de adapter was aangesloten beperkte de bewegingsvrijheid. De 3D pennen van de 3de en 4de generatie die inmiddels op de markt zijn verschenen zijn lichter in gewicht en liggen door hun smallere ontwerp beter in de hand. Het werken met deze pennen is veel prettiger dan met de oudere en goedkopere 3D pennen van de eerste generaties.

TIP: Let bij de keuze van een 3D pen dus op het gewicht, de instelbaarheid van de temperatuur, welk type filament kan worden gebruikt en hoe handzaam de pen is.